Geschiedenis

Het Nazomeren in Niedorp vindt in 1997 voor de eerste maal plaats. Het initiatief voor dit evenement komt van Dieuwke Wijn, een kweker van liefhebbersplanten in Winkel. Samen met Anneke Molenaar werkt zij het plan uit. De opzet is dan nog kleinschalig: twintig deelnemers, verdeeld over drie dorpen in de gemeente Niedorp. Het eerste jaar trekt het evenement dan al duizenden bezoekers. In 1998 wordt de “Stichting Nazomeren in Niedorp” opgericht. In dat jaar wordt het aantal deelnemers en dorpen al flink uitgebreid.

126_org
127_org
125_org

Gedurende de jaren 1999 en 2000 komen er steeds meer deelnemers in meerdere dorpen van de gemeente Niedorp bij. Het aanbod is zeer gevarieerd door de afwisseling van tuinen, kunstenaars, cultuur en muziek.

In 1999 komt voor de eerste keer een heuse Nazomerkrant uit. In de krant staan alle deelnemers afzonderlijk beschreven en ook bevat de krant een route en een plattegrond van de gemeente. Op deze plattegrond is gemakkelijk te zien waar de vele deelnemers te vinden zijn. De krant is gratis voor alle bezoekers en wordt door Rodi verzorgd en verspreid in een groot gebied van de Kop van Noord-Holland.

Vanaf 2001 leveren ook de basisscholen een bijdrage aan het Nazomeren in Niedorp in de vorm van vogelverschrikkers, bloemen, vlinders etc. In 2010 wordt besloten dat de scholen niet meer zullen meedoen omdat het evenement in de vakantie valt en het voor de scholen lastig is te organiseren.

In 2011 wordt  het Nazomeren voor de vijftiende keer op rij georganiseerd in de negen kernen van de gemeente Niedorp. Ruim 130 deelnemers zijn dan verspreid over ongeveer 80 locaties.

Vanaf 2012 is de gemeente Niedorp onderdeel van de grotere gemeente Hollands Kroon. Het evenement heeft inmiddels een gevestigde naam en dat is de reden dat ook de zestiende editie gewoon verdergaat onder de bekende naam “Nazomeren in Niedorp”.

In 2013 is een record aantal deelnemers te bewonderen op een record aantal van bijna 100 locaties. Vanaf 2014 stabiliseert het aantal locaties rond de 100 en deelnemers rond 150.

Elk jaar zijn er vele trouwe deelnemers, maar ook elk jaar melden zich nieuwe deelnemers aan. Zo blijft het aanbod divers en is er voor iedereen iets te beleven!

In 2016 viert Nazomeren in Niedorp haar 20e verjaardag. Ook in dit jubileumjaar stellen ruim 100 locaties de deuren open voor de vele duizenden bezoekers.

2020 en 2021 blijken bijzonder jaren, wanneer het Covid19-virus de gehele wereld in haar greep neemt. De vele maatregelen die vanuit de overheid worden genomen en de onzekerheid hoe lang dit zal duren leiden er toe dat besloten wordt Nazomeren in Niedorp deze twee achtereenvolgende jaren niet te laten doorgaan.

En in 2022 konden we weer een Nazomeren in Niedorp organiseren, en dit was dan tevens de 25e editie. een mijlpaal! Ook na corona hadden zich weer veel deelnemers opgegeven én vele bezoekers wisten ons evenement weer te vinden. Het was een geslaagd evenement, mede door het fantastische weer.

 

Het weekend van 19 en 20 augustus is de eerstvolgende editie. We hopen weer op vele deelnemers én enthousiaste bezoekers.

Zo houden we Nazomeren in Niedorp levend!